Κλειστή θεραπεία

Previous Next

Κλειστή θεραπεία κύστης κόκκυγος


Ο χειρουργός κ. Καρυδάκης ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσε την μέθοδο αυτή με εξαιρετικά αποτελέσματα την δεκαετία 70-80. Η βάση αυτής της τεχνικής είναι η τομή να μην είναι στη μέση γραμμή, ανάμεσα στους γλουτούς, αλλά σε σημείο προς τα έξω για να είναι το τραύμα πιο επιφανειακό και να μην έχει τάση.

Έτσι το τραύμα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να διαπυηθεί και να ανοίξει. Αυτό μας παρέχει οριστική θεραπεία και σύμφωνα με την θεωρία της τεχνικής, ελαχιστοποιεί ουσιαστικά τις πιθανότητες εμφάνισης του προβλήματος στο μέλλον.

Κλειστή μέθοδος αντιμετώπισης κύστης κόκκυγα

View the embedded image gallery online at:
http://kokkygas.gr/therapeies/kleisti-therapeia#sigFreeId89da5d124b

Η τομή πάντως κατα μήκος της μέσης γραμμής ή πλάγια τομή είναι ένας εναλλακτικός τρόπος στην εκτομή του συριγγίου. Η πλάγια τομή φαίνεται να υπερτερεί της μέσης τομής στη μεσογλουτιαία σχισμή με σχετικά καλύτερο χρόνο επούλωσης, επιπλοκών και υποτροπών.

Το αναφερόμενο πλεονέκτημα της πλάγιας τομής στηρίζεται στο γεγονός της καλύτερης αιμάτωσης και την απουσία ισχυρού μικροβιακού φορτίου . Μία τεχνική περιλαμβάνει πλάγια τομή με απόξεση του συριγγώδους πόρου και αφαίρεση της κεντρικής κοιλότητος είτε en block είτε χωριστά. Μια άλλη τεχνική είναι η αφαίρεση του πόρου και της κύστης μέσω πλάγιας τομής. Οι πλάγιες τομές μπορεί να συρραφούν αμέσως, να παραμείνουν ανοικτές για επούλωση ή να συγκλεισθούν μέσω δερματικού μοσχεύματος (flap), εάν η εκτομή είναι εκτεταμένη. Υπάρχουν πολλοί τύποι δημιουργίας δερματικών μοσχευμάτων στην θεραπεία χρόνιας μορφής της κύστης κόκκυγα.

Η χρόνια μορφή της κύστης κόκκυγα συχνά συνοδεύεται από πολύπλοκο δίκτυο συριγγίων ή εκτεταμένα συρίγγια μετά την αφαίρεση των οποίων προκύπτει μεγάλο δερματικό έλλειμμα. Η δηιουργία κρημνών και η τοποθέτηση δερματικών μοσχευμάτων με πλούσια αιμάτωση, αν και είχε ιδιαίτερη εφαρμογή στο παρελθόν, τα αποτελέσματα παρέμειναν φτωχά με ποσοστό υποτροπής κοντά στο 40% και νοσηρότητα περίπου 20%.

Η χρήση συσκευών αρνητικής πιέσεως (VAC) έχει αποδειχθεί αρκετά χρήσιμη στην παροχέτευση συλλογών σε μεγάλα και σύνθετα δερματικά μοσχεύματα ή στη χρήση ως ενισχυτικών μηχανισμών στην αποδοχή μεγάλων δερματικών κρημνών προς κάλυψη περιοχών ευρείας τοπικής εκτομής δέρματος, αλλά συνοδεύεται απο αρκετούς αρνητικούς παράγοντες όπως:

- Αδυναμία μετακίνησης, επειδή η συσκευή θα αποκολληθεί απο την κοιλότητα και θα χάσει το κενό της
- Αποκλειστική θεραπεία στο σπίτι
- Σχετικά υψηλό κόστος προμήθειας και χρήσης της συσκευής
- Αδυναμία ενασχόλησης με λοιπές καθημερινές ακόμα και λιγότερο απαιτητικές δραστηριότητες

Η εκτομή της κύστης κόκκυγα με τα συνοδά συρίγγια απαιτεί την πλήρη εκτομή αυτών καθώς και περίπου 0,5 εκ υγιούς ιστού πέριξ της βλάβης.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τοπική αναισθησία, αλλά συνήθως η χρήση κατασταλτικών ακόμα και γενικής αναισθησίας κρίνεται απαραίτητη.

Υπάρχουν βασικές διαφορές στην φιλοσοφία της θεραπευτικής προσέγγισης στην κλειστή και ανοιχτή μέθοδο αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα. Οι διαφορές αυτές εστιάζονται στην επούλωση του τραύματος και στην υποτροπή. Αν και η κλειστή μέθοδος εγγυάται σε μεγάλο βαθμό την γρήγορη επούλωση (περίπου 21 ημέρες) και εφόσον δεν υπάρχει επιμόλυνση με επακόλουθο αποτέλεσμα την μετατροπή σε ανοιχτή μέθοδο, περιορίζει αρκετά τον ασθενή απο τις καθημερινές του δραστηριότητες μέχρι και την πλήρη επούλωση του τραύματος. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε όλη την διαδικασία επούλωσης.


Μετατροπή κλειστής μεθόδου σε ανοιχτή, μετά απο τραυματισμό της περιοχής (πτώση σε σκάλα)
View the embedded image gallery online at:
http://kokkygas.gr/therapeies/kleisti-therapeia#sigFreeId22da3a2a53

Η αποτυχία της κλειστής μεθόδου και η μετατροπή της σε ανοιχτή προσεγγίζει το 16%. Αυτό οφείλεται πρακτικά στην επιμολυσμένη σε αρκετά σημαντικό βαθμό κοιλότητα που παρά τον επιμελή καθαρισμό δεν αποστειρρώνεται πλήρως.
Τα ποσοστά υποτροπής μετά απο κλειστή μέθοδο μπορεί να φτάσουν και στο 38%. Η σύγκριση με την ανοχτή μέθοδο οδηγεί στο εξής συμπέρασμα:

Η κλειστή μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα αν είναι ανεπίπλεκτη οδηγεί σε επούλωση περίπου σε 21 ημέρες, αλλά με αυημένα ποσοστά υποτροπής, ενώ η ανοιχτή μέθοδος έχει χρόνο επούλωσης περίπου 2 μήνες, αλλά με σαφώς μειωμένα ποσοστά υποτροπής.  

 

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr
Το περιεχόμενο προορίζεται για απλή ενημέρωση. Δεν υποκαθιστά Ιατρική Συμβουλή. Για υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | omichail@yahoo.com | http://www.omichail.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ : ΔΑΒΑΚΗ 50 - ΚΑΛΛΙΘΕΑ | ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ: ΑΡΕΩΣ 36 - Π.ΦΑΛΗΡΟ