Κοκκυγοδυνία

Κοκκυγοδυνία


Η κοκκυγοδυνία είναι η εμφάνιση πόνου στην περιοχή του κόκκυγα. Η πρώτη αναφορά έγινε το 1600, αλλά ο όρος χρησιμοποιήθηκε το 1859. Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κόκκυξ (κούκκος), επειδή ο κόκκυγας του ανθρώπου προσομοιάζει με το ράμφος του πτηνού.

Παρατηρείται συνήθως στους εφήβους και τους ενήλικες και μερικές φορές στα παιδιά. Η κοκκυγοδυνία είναι πέντε φορές πιο συχνή στις γυναίκες, επειδή ο κόκκυγας προβάλλει περισσότερο απ' ότι στους άνδρες ή λόγω κακώσεων κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται σε συχνότητα χαμηλής οσφυαλγίας περίπου 1% στον γενικό πληθυσμό, είναι ιδιαίτερα σπάνια πάθηση.

Διάφορες αιτίες έχουν περιγραφεί για την κοκκυγοδυνία.

Οι συχνότερες είναι οι πτώσεις με άμεση κάκωση της ιεροκοκκυγικής χώρας καθώς και ο τοκετός με τις ανατομικές αλλαγές που επιβάλλονται στη γυναίκα κατα την διάρκεια της κύησης.

Πάνω από το 1/3 όλων των περιπτώσεων κοκκυγοδυνίας είναι ιδιοπαθούς φύσεως. Άλλες, λιγότερο συχνές αιτίες, περιλαμβάνουν: άλγος του απιοειδούς μυός, κάκωση του αιδοιϊκού νεύρου, νευροπαθητικό πόνο,ς επανειλημμένης κάκωσης νεύρων (μοτοσυκλετιστές, οδηγοί), Κύστη κόκκυγα, παχυσαρκία ή αντίθετα απίσχναση. 

Το περιεχόμενο προορίζεται για απλή ενημέρωση. Δεν υποκαθιστά Ιατρική Συμβουλή. Για υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | omichail@yahoo.com | http://www.omichail.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ : ΔΑΒΑΚΗ 50 - ΚΑΛΛΙΘΕΑ | ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ: ΑΡΕΩΣ 36 - Π.ΦΑΛΗΡΟ